Sunday, February 17, 2013

Pelaris Kedai Makan 3

Setakat ni sudah diberikan 6 pelaris. Ni yang seterusnya:



7) Cat:



Sebutannya: KET = Cat = Kucing. Macamanapun sayang tuan kedai dgn binatang ni, jgnlah biarkan cat berkeliaran dan mengganggu pengunjung. Tak semua pelanggan suka dgn kucing, kalau yang suka tu mungkin tak kisah depa. Tapi bagi depa yang fobia dgn kucing silap2 boleh bukak silat atas meja makan. Sebelum ada meja yang patah dikarate, pastikan kawasan makan kita bebas kucing. Kucing ni kalau kenyang takkan ganggulah kita, jadi buatla sesuatu bagi depa kenyang sebelum kedai dibukak. Atau selepas kedai bukak pun, carilah jalan bagi depa kenyang.



8) Cuci Clean:



Hal ini sgt penting, tak bolehlah kedai makan kotor dan jijik. Tandasnya, lantainya, pinggan mangkuknya, sudu garpunya, pakaian pekerjanya, dapurnya, sillingnya, longkangnya, singkinya, bekas sabun di singkinya, kerusi mejanya, semua ni kena cuci clean. Paham?



Lepas satu geng masuk makan perlu ada follow up ke atas meja ni dgn cepat, cuci clean. Jangan ada sebarang kotor. Mematikan selera. Begitu juga dgn tandas dan longkang, sinki. Tak salah kalau ada sorang pekerja yang concentrate hal ni. Keja dia ronda ruang makan, dapur, singki, meja, tandas dan buat pencucian segera sepanjang masa kedai bukak.



Semua orang pun tau hal ni cuma tak buat je......



9) Change:



Kedai pun perlu ada perubahan2 kecil supaya tak menjemukan. Menunya, susunaturnya, buku menunya (ni buku menu hazap nak tengok, berkurun), hiasannya, uniformnya, pendek kata semuanya. Perlu ada sikit sebanyak change bila beroperasi lama. Jangan duk tang tu jugak nanti orang bosan.



Okeh, insyaallah nanti sambung.



Nak minum.



Wassalam.

via arkam@mobile®

No comments:

Post a Comment