Wednesday, February 13, 2013

Pelaris Kedai Makan 1

Lama tak menulis, tapi dah sementara duk tunggu kat kedai makan ni aku sediakan satu petua untuk pelaris kedai makan sebagai manafaat depa yang berkenaan. Pandangan daripada seorang yang tak ada kedai makan, tapi suka berada di kedai makan.

Saiz kedai makan: Sehingga 25 meja makan saiz standard.

1) Cantik

Senang saja nak huraikan benda ni, kedai makan mestilah kelihatan cantik premisnya, cantik mejanya, cantik pekerjanya, cantik bajunya, cantik buku menunya, cantik pinggan mangkuknya, cantik dapurnya, cantik toiletnya, cantik parit dan salirannya, cantik sinkinya, cantik lantainya, cantik hiasannya, cantik sekelilingnya, cantik parkingnya, cantik aturan meja kerusinya, cantik layanannya, cantik serba serbi.

Inilah tanggapan pertama pengunjung. Tak boleh diabaikan. Sebab tu dia duduk di nombor satu.

2) Citarasa

Kedua, citarasa, mesti sedap. Dan perlu dibuktikan sedap. Jangan tukang masak saja duk perasan sedap.

Orang akan sanggup bayar kalau sedap sangat, meskipun sedikit mahal. Orang zaman la ni tak pentingkan harga, depa pentingkan selesa dan sedap.

Pastikan menu kita di uji dan di tingkatkan kesedapan sepanjang masa.

Ini yang kedua.

Yang ke tiga:

3) Cepat.

Aduh, nilah yang aku duk tulih ni. Lambat berejam tunggu. Letih dah duduk. Ayaq pun tak smpai. Apaka lembab sgt?

Org yang mai kedai makan, lazimnya lapaqla. Kalau tak lapaq nak mai buat apa? Dan kelaparan boleh menyebabkan paras emosi dan kesabaran tergugat.

Inilah banyakkkkkk kelemahan kedai makan di sini. Slow. Aku bagi beberapa tips mempercepatkan yang aku tau utk share kat hangpa:

i) Ayaq yg standard, teh o, sirap, teh tarik, nescafe o dan limau kosong wajib disediakan suam-panas awal dalam jag besaq2. Kalau org mintak, tuang saja. Boh ais kalau nak aiskan. Boh susu kalau nak susukan. Campoq ayaq teh o dgn limau kosong kalau nak teh o limau, campoq sirap ngan limau kosong kalau nak sirap limau. Tu pun tak reti? La ni cuma nak siapkan ayaq pelik like horlick, milo dan carrot susu. Dah jimat masa. Sorang pekerja buat ayaq (Pekerja 1)- dia buat ayaq saja, jgn buat keja lain. Dia boleh dibantu oleh pekerja am restoren (Pekerja 3)

ii) Nasi goreng standard, nasik goreng putih pun dah siap2 masak dan simpan suam dalam thermos. Boleh beli di Padang Besaq banyak juai. Simpanla takat 10-15 hidang setiap kali. Kalau dimintak, sgt cepat hidang. Begitu jugak dgn teloq goreng. Takla berejam nak tunggu nasik goreng teloq atasssss!

Aparaaaa!!!?

Takkan nasik goreng teloq ataih nak kena tunggu 30 minit?

iii) Tomyam, padprik, ayam kunyit dan daging merah pun dah kena siap masak dan simpan dlm thermos! Ni semua makanan standard. Senang nak campoq2 dan ubahsuai sbb makanan org ni takkan jauh daripada basic tadi.

Ketiga3 i, ii, dan iii perlu ada sorang pantau supaya sentiasa berstok sepanjang masa berniaga. Dan perlu juga dihentikan production agak2 masa meniaga nak habis. Nanti tak abis pulak. Lantik sorang pekerja utk ni (Pekerja 2)

Pekerja 2 tadi boleh jadi salah sorang pengambil order dan pengelap meja.

Selesai satu bab, kita smbung nanti insyaallah.

Wassalam.

via arkam@mobile®

No comments:

Post a Comment